Nederlands Hoornisten Genootschap

599857_491877100843300_118914985_n.jpg

Het Nederlands Hoornisten Genootschap is de vereniging van en voor alle hoornisten in Nederland (en natuurlijk ook voor hoornisten in België). Het NHG stelt zich ten doel het hoornspelen op alle niveaus te bevorderen. Om dat doel te bereiken organiseert het NHG regelmatig samenspeeldagen, masterclasses, proefspeltrainingen, kinderdagen enzovoorts. Daarnaast verschijnt vier maal per jaar het verenigingsblad Uijlenspieghel, met artikelen over het hoornspelen en interviews met interessante hoornisten.

Het NHG werd in 1982 opgericht door enkele bevlogen beroepshoornisten en is inmiddels uitgegroeid tot een vereniging met ruim 450 leden. Daaronder bevinden zich professionele hoornisten, conservatoriumstudenten en amateurmusici, van zeer jong tot zeer ervaren. Hoornisten die met passie hun muziek beoefenen zullen zich zonder meer thuis voelen bij het NHG. Juist door de mix van beroeps- en amateurspelers ontstaat er een hechte collegiale band.

Online hoornistenborrel: woensdag 28 april van 20.00 tot 21.00 u. De link waarmee je kunt deelnemen aan de Zoom meeting vind je kort voor die tijd op deze pagina.Klik op deze link om mee te doen met de Zoom meeting.

Tijdens de corona lockdown organiseert het NHG regelmatig online evenementen voor haar leden. Er zijn ondertussen vier online hoornsessies geweest, waarin onder leiding van René Pagen gewerkt werd aan de inspeeloefeningen van Markus Maskuniitty. De video's waarin René uitleg geeft over de oefeningen kun je nog steeds bekijken op deze website. Daar kun je ook de bladmuziek van de oefeningen downloaden. Als er meer bekend is over de volgende NHG hoornsessie kun je dat hier lezen.

Naast deze “technische” hoornsessies willen we onze leden ook de ruimte geven om met mede-hoornisten van gedachten te wisselen over alles wat hen bezighoudt. Daarom heeft het bestuur besloten om in 2021 elke laatste woensdag van de maand een online “hoornistenborrel” te organiseren. We zetten op die avond de NHG Zoom meeting open en iedereen die dat wil kan even aanschuiven. Voor een hapje of een drankje mag je zelf zorgen!

De eerstvolgende online hoornistenborrel vindt plaats op woensdag 28 april van 20.00 tot 21.00 u. De link waarmee je kunt deelnemen aan de Zoom meeting vind je hierbovenkort voor die tijd op deze pagina.

Tijdens de algemene ledenvergadering op 14 april 2021 is Mees Vos unaniem gekozen tot voorzitter van het Nederlands Hoornisten Genootschap. Hij is de opvolger van Ward Assmann, die na bijna 19 jaar zijn functie neerlegde.

Mees Vos studeerde hoorn bij Martin van de Merwe aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, bij Herman Jeurissen aan het Conservatorium van Amsterdam en bij Jörg Brückner aan de Hochschule für Musik Franz Liszt in Weimar. Hij is solohoornist van Phion en hoorndocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. (Foto: Guido Werner)

Phion heeft een project gelanceerd waarbij je een bekende (hoorn) solo karaoke kan meespelen. In dit geval de Nocturno van Mendelssohn. Als je je aanmeldt op www.phion.nl/solometphion krijg je bladmuziek en audio fragment mét hoorn en zonder (!) hoorn (karaoke) toegestuurd. Er is ook een tutorial opgenomen, waarin solohoornist Mees Vos tips geeft hoe je de solo kan studeren (youtu.be/Yxw2BH0iGb4). Een leuke manier om kennis te maken met de nieuwe voorzitter van het NHG!

In deze lastige COVID-periode missen velen van ons het samenspelen met anderen. Ook is het lastig om gemotiveerd te blijven studeren, omdat een doel ontbreekt. Hoe kunnen we binnen alle regels toch samen spelen? Online!

Het NHG organiseerde in december een online samenspeelochtend, waar iedereen vanuit zijn eigen studeerkamer aan mee kon doen. Tijdens deze sessie werd gezamenlijk onder leiding van René Pagen, solohoornist van het Residentieorkest, een serie oefeningen doorlopen. Op veler verzoek werd deze hoornsessie in februari en op 11 april herhaald. Aan alle sessies deden ruim 20 hoornisten mee, die na afloop zonder uitzondering heel enthousiast waren.

René Pagen was zelf net zo enthousiast en stelde daarom voor om een vierde online hoornsessie te organiseren. Deze hoornsessie gaat plaatsvinden op zaterdag 24 april, van 10.30 tot 12.00 uur.

Meedoen?

Alle leden van het NHG kunnen (gratis) meedoen, ongeacht het spelniveau! Niet leden betalen €7,50. Je logt in, je ziet de overige deelnemers. René heeft zijn microfoon aan staan. Je zet je eigen microfoon uit. Je kunt dus helemaal vrijuit spelen.

Aanmelden kan tot en met vrijdag 23 april, via een mailtje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Hieronder lees je alle details over hoe je je goed kunt voorbereiden op de online hoornsessie.

Sinds de update van deze website staat er rechtsboven een veld waar NHG leden kunnen inloggen. Momenteel is inloggen alleen nodig voor beheerders van de website (redactie en webmaster), voor gewone leden is het nog niet nodig (en ook niet mogelijk) om in te loggen! We werken aan een online versie van de NHG ledenlijst, die het voor leden eenvoudiger maakt hun eigen gegevens in te zien en te wijzigen. Als de digitale ledenlijst online gaat krijgen alle NHG leden een e-mail met hun nieuwe inloggegevens. Tot die tijd is er op deze website nog geen functionaliteit beschikbaar waarvoor ingelogd moet worden. Leden die een wijziging in hun adresgegevens willen doorgeven kunnen gebruik maken van het wijzigingsformulier.

 

Inloggen

Andreas-Jungwirth.png